Νέα

  • Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) - Πρόταση του Γενικού Εισαγγελέα στην υπόθεση C-432/21,Grand Production d.o.o. κατά GO4YU GmbH, DH, GO4YU d.o.o, MTEL Austria GmbH

  • Επιστημονικό Συνέδριο ΟΠΙ - ΕΚΠΑ: «Οι πρόσφατες νομοθετικές μεταβολές στο δίκαιο της πνευματικής ιδιοκτησίας:  ν. 4996/2022 και 4961/2022». 

Το φετινό θέμα είναι "Όταν οι γυναίκες εισέρχονται στο σύμπαν της διανοητικής ιδιοκτησίας, επιταχύνουμε την καινοτομία και τη δημιουργικότητα και όλοι είναι κερδισμένοι". Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Διανοητικής Ιδιοκτησίας (WIPO) ζητάει ένα βίντεο 90 δευτερολέπτων που να δείχνει γιατί είναι σημαντικό για τα κορίτσια και τις γυναίκες να στραφούν στη διανοητική ιδιοκτησία και πώς αυτό μπορεί να μας ωφελήσει όλους.

CINEDU - Ψηφιακή πλατφόρμα κινηματογραφικών ταινιών για σχολεία

Το CINEDU είναι μια εθνικής εμβέλειας πλατφόρμα streaming ταινιών για τα σχολεία. Εκπαιδευτικοί και μαθητές από όλα τα δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια της χώρας έχουν δωρεάν πρόσβαση σε έναν κατάλογο σύγχρονων ελληνικών, ευρωπαϊκών και διεθνών ταινιών, αλλά και σε εκπαιδευτικό υλικό,

  • Επιστημονικό Συνέδριο ΟΠΙ - ΕΚΠΑ : «Οι πρόσφατες νομοθετικές μεταβολές στο δίκαιο της πνευματικής ιδιοκτησίας: ν. 4996/2022 και 4961/2022». Δείτε το πρόγραμμα και δηλώστε συμμετοχή.
  • Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO) - Νέες εκδόσεις.

2η εκπαιδευτική διαδικτυακή επίσκεψη του ΟΠΙ στο Πρότυπο Γυμνάσιο Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων

Τη Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2023, ο Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΠΙ) πραγματοποίησε τη δεύτερη εκπαιδευτική διαδικτυακή επίσκεψη στη Γ’ τάξη του Πρότυπου Γυμνασίου Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων.

Την Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2023, ο Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΠΙ) πραγματοποίησε εκπαιδευτική διαδικτυακή επίσκεψη στη Γ’ τάξη του Πρότυπου Γυμνασίου Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης η δικηγόρος, επιστημονική συνεργάτιδα του ΟΠΙ κα Μαρία Γ. Σινανίδου μίλησε στους μαθητές για τις βασικές αρχές της πνευματικής ιδιοκτησίας, τη σημασία της προστασίας της αλλά και την αποφυγή ενεργειών που τη θίγουν με έμφαση στο ψηφιακό περιβάλλον.

Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΥΠΠΟΑ) - Ψηφίστηκε ο νόμος 4996/2022 για την ενσωμάτωση των Οδηγιών (ΕΕ) 2019/789, (ΕΕ) 2019/790 και 2006/115/ΕΚ.

«Πράξη για τις Ψηφιακές Υπηρεσίας (DSA) και Πνευματική Ιδιοκτησία», 24.01.2023.

Οι κατευθυντήριες γραμμές για εκπαιδευτικούς και παιδαγωγούς σχετικά με την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης και την προώθηση του ψηφιακού αλφαβητισμού μέσω της εκπαίδευσης προσφέρουν συγκεκριμένη, πρακτική καθοδήγηση για διδάσκοντες/εκπαιδευτικούς. Δεν περιέχουν απλώς και μόνο συμβουλές και αξιώματα, αλλά έχουν σκοπό να παράσχουν πρακτική υποστήριξη για τη διδασκαλία στην τάξη και σε παρόμοια εκπαιδευτικά περιβάλλοντα.

Την Τετάρτη, 23 Νοεμβρίου 2022, ο ΟΠΙ πραγματοποίησε την τρίτη προγραμματισμένη επίσκεψη στο 2ο Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο Αθήνας για τη σχολική χρονιά 2022-2023.

Κατά τη διάρκεια της ωριαίας επίσκεψης η δικηγόρος, επιστημονική συνεργάτης του ΟΠΙ, κα Μαρία Γ. Σινανίδου μίλησε στους μαθητές της Γ΄ τάξης του Γυμνασίου για τις βασικές αρχές της πνευματικής ιδιοκτησίας, τη σημασία της προστασίας της αλλά και την αποφυγή ενεργειών που τη θίγουν με έμφαση στο ψηφιακό περιβάλλον. Επιπλέον, παρουσίασε τον ΟΠΙ και τις υπηρεσίες που παρέχει στο κοινό.

- Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΥΠΠΟΑ) - Δημόσια Διαβούλευση σχεδίου νόμου για την ενσωμάτωση των Οδηγιών ΕΕ 2019/789, 2019/790 και 2006/115

- Επιστημονική Εκδήλωση: «Πνευματική Ιδιοκτησία και Δικαιοσύνη»...

Τη Δευτέρα, 14 Νοεμβρίου 2022, ο ΟΠΙ συνεχίζοντας τη συνεργασία του με το 2ο Πρότυπο Γυμνάσιο Αθήνας για τη σχολική χρονιά 2022-2023, πραγματοποίησε τη δεύτερη από τρεις προγραμματισμένες επισκέψεις στο σχολείο.

Κατά τη διάρκεια της δίωρης επίσκεψης η δικηγόρος, επιστημονική συνεργάτης του ΟΠΙ, κα Μαρία Γ. Σινανίδου μίλησε στους μαθητές της Γ΄ τάξης του Γυμνασίου για τις βασικές αρχές της πνευματικής ιδιοκτησίας, τη σημασία της προστασίας της αλλά και την αποφυγή ενεργειών που τη θίγουν με έμφαση στο ψηφιακό περιβάλλον. Επιπλέον, παρουσίασε τον ΟΠΙ και τις υπηρεσίες που παρέχει στο κοινό.

Την Παρασκευή, 4 Νοεμβρίου 2022, ο ΟΠΙ ξεκίνησε τη συνεργασία του με το 2ο Πρότυπο Γυμνάσιο Αθήνας για τη σχολική χρονιά 2022-2023, καθώς πραγματοποίησε την πρώτη από τρεις προγραμματισμένες επισκέψεις στο σχολείο.

Κατά τη διάρκεια της δίωρης επίσκεψης οι εκπρόσωποι του ΟΠΙ, κα Μαρία Γ. Σινανίδου  και κος Γιάννης Αναγνωστόπουλος μίλησαν στους μαθητές της Γ΄ τάξης του Γυμνασίου σχετικά με τον ΟΠΙ, τις υπηρεσίες που παρέχει στο κοινό, την έννοια και σημασία του σεβασμού των πνευματικών δικαιωμάτων καθώς και την αποφυγή ενεργειών που θίγουν τέτοια δικαιώματα με έμφαση στο ψηφιακό περιβάλλον.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε Δεοντολογικές Κατευθυντήριες Γραμμές σχετικά με τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης (TN) και των Δεδομένων στη διδασκαλία και τη μάθηση για εκπαιδευτικούς. Οι κατευθυντήριες γραμμές εξετάζουν τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιείται η ΤΝ στα σχολεία με σκοπό, αφενός, να στηριχθούν οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές στη διδασκαλία και τη μάθηση και, αφετέρου, να υποστηριχθεί η διεκπεραίωση διοικητικών καθηκόντων σε εκπαιδευτικά περιβάλλοντα.

- Η μουσική συλλογή της ΑΕΠΙ παραδόθηκε απο το ΥΠΠΟΑ στο Μέγαρο Μουσικής

- Επιστημονική Εκδήλωση : «Πνευματική Ιδιοκτησία και Δικαιοσύνη» (21.10.2022)

- Κύπρος - Ο περί του Δικαιώματος Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων (Τροποποιητικός Νόμος) του 2022....

Το Πρόγραμμα Νέων Εμπειρογνωμόνων/Young Experts Program (YEP) του WIPO απευθύνεται σε νέους κάτω των 35 ετών και έχει ως στόχο να εκπαιδεύσει την επόμενη γενιά ηγετών στον τομέα της διανοητικής ιδιοκτησίας. Μέσω αυτού του διετούς προγράμματος, νέα και ταλαντούχα άτομα θα εκπαιδευτούν όχι μόνο να κατανοούν τις τεχνικές πτυχές της διανοητικής ιδιοκτησίας αλλά και να τις εφαρμόζουν στην πράξη, ώστε να έχουν αντίκτυπο σε τοπικό ή διεθνές επίπεδο.

Ο ΟΠΙ και η Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών έχοντας ως στόχο τη στενότερη συνεργασία και ενίσχυση των δεσμών των δύο φορέων προχωρήσανε στις 13.09.2022 στην υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας.

Ο ΟΠΙ ολοκλήρωσε με επιτυχία το πρόγραμμα RESPECT. Το RESPECT είχε στόχο να ευαισθητοποιήσει τους νέους ηλικίας 15-24 ετών σχετικά με τη ζημία που προκαλείται από τη διαδικτυακή πειρατεία, να μειώσει τη λήψη ψηφιακού περιεχομένου από παράνομες πηγές και να ενθαρρύνει τη χρήση νόμιμων εναλλακτικών.

- Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Αμοιβή εκτελεστών καλλιτεχνών μουσικών έργων και παραγωγών από τρίτες (εκτός ΕΕ) χώρες για τη χρήση ηχογραφημένης μουσικής εντός της ΕΕ

- Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ ΟΠΙ και WIPO

Πραγματοποιήθηκε στις 10 Ιουνίου αγώνας ρητορικής του προγράμματος RESPECT με θέμα «Διαδικτυακή πειρατεία : Ευθύνη και αντιμετώπιση. Οφέλη για τη δημιουργία και το χρήστη». Τον αγώνα διοργάνωσαν ο Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας και η ELSA Αθήνας στο πλαίσιο του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης RESPECT.

Ο ΟΠΙ υλοποιεί πρόγραμμα της ΕΕ με θέμα την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας και των συγγενικών δικαιωμάτων και τη χρήση νόμιμων πηγών περιεχομένου στο διαδίκτυο.